Miben különleges az oktatási módszerünk?

Kezdő sziklamászó tanfolyamMiben különleges az oktatási módszerünk?

Eltértünk a hagyományos magyarországi sziklamászó és hegymászó oktatási módszerektől és a megszokott tanfolyami rendszertől. A képzési anyagunkat úgy építettük fel, hogy az ismereteket a legnagyobb hatásfokkal tudd befogadni és azonnal alkalmazni. Tanfolyami rendszerünkben lehetőséged van a folyamatos és fokozatos fejlődésre, ill. a tanfolyami rendszeren kívül, egyesületi kereteken belül pedig élvezetes formában lehetőséget teremtünk az önképzésre is.

A tesztüzemen túl vagyunk, és az eredmény egy csapatnyi lelkes és ügyes sziklamászó lett.

Miben tér el a sziklamászó oktatásunk a többiektől?Miért leszel eredményes?

Mert arra az ismeretanyagra koncentrálunk, amire adott felkészültségi szinteden éppen szükséged van, az oktatás menetét pedig a kis létszám miatt testre tudjuk szabni.

Minden szinten komoly hangsúlyt fektetünk a mászótechnikád fejlesztésére, hiszen hiába kezeled mesterien pl. az ékeket, ha azokat csak a földön állva tudod biztonságosan elhelyezni! És mert tudjuk, hogy a hatékony oktatáshoz szükségesek a jól kiépített mászóiskolák – melyeknek itthon sajnos híján vagyunk.

Szerencsére nem kell túl messzire utaznunk: már Horvátországban és Ausztriában is rengeteg olyan mászóhely létezik különböző remekül kiépített utakkal, ahol kiválóan lehet tanulni és tanítani. Minden esetben a tanfolyam célja alapján választjuk ki a legideálisabb oktatási helyszíneket, és nem a hazai lehetőségek alapján oktatjuk azt, amit és ahogyan itthon lehet.

Sziklamászó tanfolyamos csoportAz elmúlt 8 évben a hazai oktatók közül mi képeztük legtöbb tanítványt, főleg külföldi mászóhelyeken. Ennek során alaposan tanulmányoztuk az alpesi országokban használt módszereket, és letisztult, gyakorlatias oktatási rendszert fejlesztettünk ki: tanfolyamainkon azokat a technikákat sajátíthatod el, amelyeket saját szinteden ténylegesen használni is fogsz. Szeretjük az egyszerűséget, így a belépő szintet „kezdő sziklamászó tanfolyam”-nak neveztük el.

Élvezd a mászást!

Élvezd a sziklamászó tanfolyamot!A sziklamászás egy fantasztikus játék! Gyerekkorodban talán szerettél mászókára vagy éppen fára mászni. A sziklamászás ezen ösztönös mozgáskészségre épül, és mára mindenki által elérhető tömegsporttá vált. Te is meg tudod tanulni!

Tanfolyamainkon óriási hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél több sikerélményt kapj: minél ügyesebben és szabályosabban tudj felkúszni egy-egy falra, és élvezd azt, amit csinálsz! Mivel kis csoportokban dolgozunk, testre szabott feladatokat kapsz.

Ügyelünk rá, hogy tanfolyamainkon minél többet mássz, ügyesedj, miközben elsajátítod azokat a technikai elemeket, amelyekre az adott szinten szükséged van. Nem szövünk mászókötélből órákon át unalmas „pókhálókat”, nem építünk feleslegesen bonyolult biztosítási rendszereket, nem szimulálunk magashegyi közeget 15m-es sziklákon, hanem MÁSZUNK. Jó sokat, és autentikus környezetben.

Tapasztalatunk szerint hazai kis sziklákon sem elképzelni, sem igazán hatékonyan oktatni nem lehet a több kötélhosszas, magas sziklafalon való mászást, ezért már a kezdő tanfolyamokon is valós közegben sajátítod el ezen mászóstílus technikáit.

A hagyományos alapfokú sziklamászó tanfolyamtól eltérve azt valljuk, hogy a biztonságos tradicionális sziklamászáshoz jó sportmászó készségre van szükség. A némileg kockázatosabb, saját köztesekkel történő sziklamászást pedig akkor érdemes megtanulni, amikor már nem okoz problémát a haladóbb szintű út kimászása. A tradicionális sziklamászó ismereteket leginkább a középhaladó tanfolyamainkon sajátíthatod el, amikor már tényleg élvezed a mászás izgalmait. Előtte pedig – szintén eltérve a klasszikus alapfokú sziklamászó tanfolyamoktól – sokkal többet mászol. Vagyis a fejlődésed érdekében jóval nagyobb hangsúlyt fektetünk a mászótechnika csiszolására, és mindig gondoskodunk az oktatási közegről.

Haladó sziklamászó tanfolyam
Az oktatási közeg mindig inspiráló

Bentlakásos tanfolyam vs bejárós tanfolyam

Ebben a kérdésben is nagy tapasztalatunk van. Egyenlőre úgy döntöttünk, nem csinálunk hagyományos, hazai bejárós sziklamászó tanfolyamokat, mert csak külföldön találtunk olyan megfelelő infrastruktúrát, ahol hatékonyan és biztonságosan tudsz tanulni. Mire hazatérsz, olyan tudással fogsz rendelkezni, amivel itthon bőven meg fogod állni a helyedet.

A bentlakásos tanfolyam mellett szól az is, hogy több, mint 1 héten keresztül csak a sziklamászásról szólnak a napjaid. Inspiráló és motiváló a közeg amiben vagy, mert mindenki ezért van ott. Koncentráltan kapod a tudást, és nem lesz se lehetőséged, sem időd arra, hogy másnapra elfelejtsd, amit tanultál – ám gyakorlásra annál több! Bejárós tanfolyamokon sajnos a tanfolyami hétvégék közti, munkával, családdal eltöltött idő sokat koptat az előzőleg elsajátított tananyag felelevenítésében.

A bentlakásos tanfolyamokon ráadásul a mászóhelyek közelében lakunk, így igazából csak egyszer kell többet utaznod, míg a bejárós tanfolyamokon minden nap összejön néhány kilométer. Ha kiszámolod, nem biztos, hogy anyagilag is több a bentlakásos tanfolyam utazási költsége.

Hogyan követheted nyomon a fejlődésedet?

Fontosnak tartjuk, hogy a sziklamászás folyamatos inspirációt jelentsen számodra, irreális elvárások helyett. A szabadidődet töltöd mászással, ezért nálunk az értékelés elsődlegesen nem magyarországi sziklán szimulált több kötélhosszas magashegyi mászóvizsgát, hanem támogató visszajelzést és testre szabott iránymutatást jelent. Mindegy, hogy milyen szinten kezdted a tanfolyamot, a végén önmagadhoz képest fogunk értékelni. A tanfolyam elején felmérjük a tudásodat és képességeidet, és ezt folyamatosan dokumentálva összehasonlítjuk a tanfolyam végén nyújtott teljesítményeddel. A képzés zárásaként megbeszéljük az erősségeidet, a gyengeségeidet és a továbbfejlődésed legideálisabb lehetőségeit.

A sziklamászás szabadidősport. A legfontosabb, hogy szeresd amit csinálsz!

Mászhatsz Magyarországon a tanúsítványunkkal?

Természetesen. A Krea-Túra Hegymászó és Természetjáró Egyesület tagjaként lesz jogosítványod a magyar sziklák mászására, a hatályos természetvédelmi előírások betartása mellett. Az alpesi országokban pedig szabad a pálya, nincs semmilyen engedélyhez kötve a mászótevékenység. Szóval elsősorban mászótudásra és jó mászótársakra van szükséged az önálló mászáshoz, amit nálunk megkapsz.

Ez az irányvonal – amit egyébként több olasz, francia és osztrák iskolában is hasonlóan csinálnak – közelebb visz Téged az élvezetes sziklamászás felé. És természetesen az új ismereteiden túl, új életformát ismersz meg, és az ebbe csöppent újdonsült tanfolyami mászótársaiddal együtt egy magasan motivált mászóközösségben is sok szeretettel várunk, ahol tanfolyami kereteken kívül is biztosított a továbbfejlődésed és a rendszeres sportolás!

Tetszik? Gyere és tanulj nálunk!